Yeni çipli kimlik kartları nasıl alınacak?
Çipli kimlik kartlarına geçiş işlemleri yürütülen 11 ilde yaklaşık 150 bin kişi yeni kimliklerini aldı. Yeni yılla birlikte tüm Türkiye'de kimlik kartlarının dağıtımına başlanacak. Peki Yeni kimlik kartları nasıl alınacak?
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında pilot il seçilen Kırıkkale'de mart ayından itibaren çipli kimlik kartları için başvurular alınmaya başlandı. Mart ve ekim ayları arasında Kırıkkale'de kimlik kartlarının verilmesine yönelik işlemler devam ederken, aynı zamanda kurgulanan sistem denendi, gerekli değerlendirmeler yapıldı ve ilave ihtiyaçlar tespit edilerek sistemde iyileştirmelere gidildi.
Pilot uygulama sürecinde yaklaşık 50 bin kişinin başvuruları alınarak yeni kimlik kartları kendilerine teslim edildi. Kırıkkale'de gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında elde edilen tecrübelerin diğer illerde görevli ilçe nüfus müdürlüğü personeline aktarılması amacıyla mayıs ve ekim aylarında 2 eğitim çalışması yapıldı. Böylece projenin sağlıklı şekilde yürümesinde kilit bir rol oynayan nüfus memurlarının bilgilendirilmesi ve eğitimi sağlandı.
İl bazındaki çalışmaların yanı sıra kasım ayından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa başvuru masaları kuruldu. Buralarda görevli personelin yeni kimlik kartı için başvurularının alınmasına da devam ediliyor.
Yeni kimlik kartları nasıl alınacak?
Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin bulunması yeterli olacak.
Çipli kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürerken, kartlarla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen 50'den fazla işletme, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna başvurarak personeline eğitim aldırdı. Bazı kurumlar da çipli kimliklerle hizmet verebilecek altyapıları kullanmaya başladı.
Konular
- Yeni nesil endüstriyel pasaportlar nedir?
- Yeni pasaportların özellikleri nelerdir?
- E-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi
- Akıllı ışıklar trafikte
- Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikler neler?
- Çipli sürücü belgesinin sahtesi yapılabiliyor mu?
- UBER nedir? BiTaksi ne işe yarar?
- Yeşil pasaport nedir?
- Sahte plaka basımlarına önlem
- Çipli kimliğin dağıtımı ne zaman bitecek?
- Cipli kimlik kartları bitecek mi?
- Yeni araç alanların işlemleri noterlerde yapılacak
- Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği Yayımlandı mı?
- MTV borç sorgulama nasıl yapılır?
- Direksiyon uygulama sınav değerlendirme sonuçları MEBBİS ekranı
- Türkiye Kart nerelerde kullanılabiliyor?
- Tek kart nedir?
- Siber çetenin sırrı çipli kimlikte gizli
- Dijital Kimlik Projesi Nedir?
- Ehliyet ve pasaportta yeni dönem
- Soyağacı Nedir? Nasıl Öğrenebilirim?
- Soy ağacı sorgulama sayfası kaldırıldı mı?
- Araçlar TÜVTürk'te yaptırılan muayenelerden hangi nedenlerle geçemiyor?
- Trafik Cezasına Erken Ödeme İndirimi Uygulanıyor mu? Ödeme Yolları Nelerdir?
- Ehliyet sınav görevlilerine ücret düzenlemesi
- Hangi araçlara sefer görev emri gelebilir?
- Gemi adamı belgesinin uluslararası geçerliliği var mı?
- Schengen vizesi değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişi sayısı açıklandı
- Çipli kimlikte sıra uyarısı