Yeni sürücü belgemin geçerlilik süresi ne kadar?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.
Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Yeni sürücü belgesi online randevu işlemi için tıklayınız
Yeni ehliyetler ne zaman çıkacak sorusu sorulmaya devam ediyor. 01 Ocak 2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmesiyle, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Darphane ve Damga Matbaası tasarım uzmanlarının çalışması sonucunda mavi ve pembe rengin farklı tonlarını kullanarak 5 yeni ehliyet tasarımı yapıldı. Yeni ehliyetler ne zaman alınacak? Ocak ayından itibaren verilmeye başlanacak. Peki, Yeni ehliyet için gerekli belgeler arasında sağlık raporu, parmak izi, biyometrik fotoğraf gibi çok detaylı belge istenecek. Yeni cipli ehliyetler ve Yeni ehliyet nasıl alınır? ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını sayfamızda bulabilirsiniz.
YENİ EHLİYETLERİN VERİLME TARİHİ BELLİ OLDU
Yeni ehliyetler ne zaman çıkacak sorusunun cevabı kısa bir süre önce belli oldu. Yeni ehliyetler veriliyormu? 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe giren yasa sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından yeni ehliyetler için pembe ve mavi rengin farklı tonları kullanılarak 5 farklı tasarım oluşturuldu. Yeni Ehliyetler ne zaman değişecek? 1 Ocak 2016 tarihi itibaren 24 milyon mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek.
TRAFİKTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
2016 yılı ile ehliyette yeni dönem başlıyor. Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren düzenlemeler geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bir çok yeniliğin yer aldığı yönetmelikte Yeni ehliyetlerde otomotik vites dönemi de başlıyor.
Yeni yönetmeliğe göre, yılbaşından itibaren “aday sürücülük” uygulaması başlayacak ve yeni yıldan itibaren tüm sürücüler, 5 yıl içerisinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürecekler.
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğine göre, araçların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece “otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği” belirtilecek. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.
YENİ EHLİYET NASIL ALINIR?
Yeni ehliyet almak için aşağıda bulunan linki tıklayarak ya da emniyet müdürlüğüne bağlı (http://surucurandevu.egm.gov.tr/) internet adresine giriş yaparak yeni ehliyet randevusu almak için ilgili alanlar doldurularak randevu alınarak gerekli işlemler tamamlandıktan sonra ehliyetler adrese postalanır.
BÜTÜN EHLİYETLER 5 YIL İÇİNDE DEĞİŞTİRİLECEK
Yeni ehliyet dönemi 2016 yılı itibarı ile başladı. Yeni ehliyetler için gerekli olan belgeler hangileridir? Ehliyetleri değiştirecek olan vatandaşların bazı belgeleri temin etmeleri gerekecek. aşağıda listelenmiştir.
YENİ CHİPLİ EHLİYETLER İÇİN GEREKLİ BELGELER
Yeni ehliyetlerin değişme işlemi 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücülerden; biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve parmak izi isteyecek. Ehliyet verme işlemleri de 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek.
YENİ EHLİYET ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK
Yeni ehliyetler için Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 24 milyon mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yapılacak bu değişiklikte 15 lira belge bedeli, parmak izi, 1 biyometrik fotoğraf, ‘sürücü olur’ sağlık raporu istenecek.
STAJYER EHLİYET UYGULAMASI BAŞLIYOR
Yeni dönemde stajyer ehliyet uygulaması başlıyor. Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavları (MTSKS) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştiriliyor. 2015 yılı içinde 6 adet sınav yapacak olan MEB, sınava ait sonuçları ise 10 gün sonra açıklıyor. Yazılı sınavda başarılı olanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Stajyer ehliyet uygulaması ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.
STAJYER EHLİYETİ OLANLARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
Sürücü belgesinin alınması tarihinden itibaren 2 yıl sürecektir.
Aday sürücü yanında refakatçi bulunmadan araç kullanabilecektir
YENİ EHLİYETLERDE DÜZ VE OTOMATİK VİTES AYRIMI OLACAK
Yeni ehliyetlerle yeni düzenlemelerde yürürlüğe giriyor ve Ehliyet sınavında “otomatik vites” dönemi başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araba kullanacaklar olan sürücüler, sürücü kurslarında bu araçlarda eğitim alacak ve ehliyetlerinde “Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir” ifadesi yer alacak.MEB’in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonrasında ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak. Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, trafikte yaşanan sorunların sadece mevzuatla hallolmayacağını, ilgili bütün aktörlerin özellikle de sürücü eğitimi veren kursların, sürücü ve yayaların çabasıyla çözülebileceğini vurguladı.
E SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN DENEYİM ŞARTI ARANACAK
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 Ocak 2016’da uygulanmaya başlanmasıyla bu tarihten sonra sınıfına göre ehliyet alacaklara deneyim şartı getiriyor. Buna göre, otobüs gibi büyük taşıt ehliyetlerine direkt müracaat yapılamayacak, önce B sınıfı ehliyet alınacak ardından E sınıfı için tekrar sınav şartı getirilecek. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, yaptığı açıklamada, yeni yönetmelikle büyük ehliyet sınıflarına direkt müracaatların ortadan kalkacağını söyledi.
Tekin, “E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık’a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak” dedi.
Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.
ESKİ EHLİYETLER NASIL DEĞİŞECEK?
Ehliyet Değişimleri Nasıl Olacak? Sürücüler ehliyetlerini 01.01.2016 yılından başlamak üzere 5 yıl içinde yenileri ile değiştirmelidirler. Ehliyet değişimi için 15 TL harç ödemeleri gerekmektedir. Sürücü belgeleri değişimleri aşağıdaki gibi olacaktır.
a) A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,
b) A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,
c) B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,
ç) C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,
d) D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,
e) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,
f) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,
YURTDIŞINDAN YENİ YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU
Yeni Sürücü Belgesi Başvurusu; Sürücü belgesi işlemleri ile ilgili esaslara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde yer verilmektedir. Kaybedilen veya yıpranmış olan sürücü belgelerinin, sahibinin beyanı esas alınarak bir dilekçe ile müracaatı üzerine yenisi verilir.
Yurtdışında yaşayan kişiler söz konusu müracaatı Dış Temsilciliklerimiz aracılığıyla yapabilmektedirler.
Sürücü Belgesi değerli kâğıt kapsamında olup, harca tabiidir.
Kaybından veya yıpranmadan dolayı Dış Temsilciliklerimize yapılan sürücü belgesi başvuruları ile ilgili olarak Dış Temsilciliklerimiz ve ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğü arasında yazışma yapıldığından işlemlerin sonuçlanması vakit alabilmektedir.
EMNİYET SÜRÜCÜ BELGESİ İŞLEMLERİ
SÜRÜCÜ BELGESİ İŞLEMLERİ
SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACATINDA İSTENEN BELGELER
Sürücü Belgesi Dosyası,
Kimlik Belgesi (nüfus cüzdanı-pasaport- avukat kimliği aslı)
Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası, (Sertifikaların doğruluğunun tespiti için PolNet’ten sorgulanır)
Sürücü belgesi müracaat formu, (Trafik tescil kuruluşunda elektronik ortamda doldurulur),
Sürücü Olur Sağlık Raporu,
Öğrenim Belgesi, (03.10.2011 öncesi sertifika dosyaları için öğrenim belgesi aslı veya sürücü kursu tarafından onaylanmış sureti istenir. 03.10.2011 sonrası sertifika dosyaları için öğrenim belgesi PolNet veri tabanından sorgulanır.
Harç Makbuzu,
2 adet fotoğraf,
Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan,
YENİ EHLİYET KANUNU NE ZAMAN UYGULANACAK?
Son iki yıldır sürekli ertelenen yeni ehliyet kanunu ne zaman uygulanacak?
1 Ocak 2015 (yeni ehliyet yasası) tarihinden itibaren verilmeye başlanacağını belirtildildiği halde başlanamadı.. Yeni ehliyetler gerekli belgelerin tamamlanmasından sonra evlere postalanacak.
Yeni sistem sürücü belgeleri ise Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bu iş için kurulan baskı merkezinde basılacak ve sürücülerin adreslerine gönderilecek. Yeni sürücü belgelerinde ise çip yerine barkod bulunacak ve ağırlık, şekil, renk ve güvenlik açısından AB standartlarına uyumlu olacak.
YENİ YÖNETMELİK EHLİYET DİREKSİYON SINAVINI ZORLAŞTIRDI
Yeni yönetmelik ile geri gitme ve rampada kalkma zorunlulukları, ehliyet sınavı başarı oranını düşürdü.
Konular
- Yeni nesil endüstriyel pasaportlar nedir?
- Yeni pasaportların özellikleri nelerdir?
- E-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi
- Akıllı ışıklar trafikte
- Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikler neler?
- Çipli sürücü belgesinin sahtesi yapılabiliyor mu?
- UBER nedir? BiTaksi ne işe yarar?
- Yeşil pasaport nedir?
- Sahte plaka basımlarına önlem
- Çipli kimliğin dağıtımı ne zaman bitecek?
- Cipli kimlik kartları bitecek mi?
- Yeni araç alanların işlemleri noterlerde yapılacak
- Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği Yayımlandı mı?
- MTV borç sorgulama nasıl yapılır?
- Direksiyon uygulama sınav değerlendirme sonuçları MEBBİS ekranı
- Türkiye Kart nerelerde kullanılabiliyor?
- Tek kart nedir?
- Siber çetenin sırrı çipli kimlikte gizli
- Dijital Kimlik Projesi Nedir?
- Ehliyet ve pasaportta yeni dönem
- Soyağacı Nedir? Nasıl Öğrenebilirim?
- Soy ağacı sorgulama sayfası kaldırıldı mı?
- Araçlar TÜVTürk'te yaptırılan muayenelerden hangi nedenlerle geçemiyor?
- Trafik Cezasına Erken Ödeme İndirimi Uygulanıyor mu? Ödeme Yolları Nelerdir?
- Ehliyet sınav görevlilerine ücret düzenlemesi
- Hangi araçlara sefer görev emri gelebilir?
- Gemi adamı belgesinin uluslararası geçerliliği var mı?
- Schengen vizesi değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişi sayısı açıklandı
- Çipli kimlikte sıra uyarısı