Otomobil ehliyet kaç yılda bir yenilenir?
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte 1 Ocak'tan itibaren yeni ehliyetler için sürücülerden istenecek olan sağlık raporuyla ilgili belirsizlik tartışma yaratmıştı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, raporun 'tek hekimden' alınacağını söyledi.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için vatandaştan, 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ile 'sürücü olur' sağlık raporu istenecek.
Peki ama vatandaş, bu sağlık raporunu kimden, ne kadar ücret ödeyerek alacak? Göz, kulak, el, ayak sağlığı, psikolojik durumuna ilişkin ayrı ayrı doktora mı gitmek zorunda kalacak? Konuyla ilgili Hürriyet'e bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu raporun 'tek hekimden' alınacağını vurguladılar.
Raporun vatandaşa ek bir maliyet getirmeyeceğini, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabileceğini belirten yetkililer, "Vatandaş, aile hekimine giderek, muayenesini olacak. Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, 'sürücü olur' raporunu verecek. Ancak hekimin bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirecek. Uzman doktor alanıyla ilgili 'olur' verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte 'sürücü olur' raporu düzenlenecek. Uzman doktor onay vermez ise rapor verilmeyecek. Tedavilik bir durum var ise tedavisinin bitimi beklenecek, tedavi edilemez bir durum ise rapor alamayacak" dedi.
24 MİLYON EHLİYET 1 OCAK'TAN İTİBAREN DEĞİŞECEK
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.
OTOMOBİL EHLİYETİ 10 YILDA BİR DEĞİŞECEK
Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl; motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.
Konular
- Yeni nesil endüstriyel pasaportlar nedir?
- Yeni pasaportların özellikleri nelerdir?
- E-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi
- Akıllı ışıklar trafikte
- Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikler neler?
- Çipli sürücü belgesinin sahtesi yapılabiliyor mu?
- UBER nedir? BiTaksi ne işe yarar?
- Yeşil pasaport nedir?
- Sahte plaka basımlarına önlem
- Çipli kimliğin dağıtımı ne zaman bitecek?
- Cipli kimlik kartları bitecek mi?
- Yeni araç alanların işlemleri noterlerde yapılacak
- Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği Yayımlandı mı?
- MTV borç sorgulama nasıl yapılır?
- Direksiyon uygulama sınav değerlendirme sonuçları MEBBİS ekranı
- Türkiye Kart nerelerde kullanılabiliyor?
- Tek kart nedir?
- Siber çetenin sırrı çipli kimlikte gizli
- Dijital Kimlik Projesi Nedir?
- Ehliyet ve pasaportta yeni dönem
- Soyağacı Nedir? Nasıl Öğrenebilirim?
- Soy ağacı sorgulama sayfası kaldırıldı mı?
- Araçlar TÜVTürk'te yaptırılan muayenelerden hangi nedenlerle geçemiyor?
- Trafik Cezasına Erken Ödeme İndirimi Uygulanıyor mu? Ödeme Yolları Nelerdir?
- Ehliyet sınav görevlilerine ücret düzenlemesi
- Hangi araçlara sefer görev emri gelebilir?
- Gemi adamı belgesinin uluslararası geçerliliği var mı?
- Schengen vizesi değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişi sayısı açıklandı
- Çipli kimlikte sıra uyarısı